TDI...i włosy na głowie mi się jeżą....

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gustaw78
    Ambiente
    • 2008
    • 182
    • Octavia III (5E3)
    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Dzięki Panowie za rady i wskazówki. Teraz tylko mam nadzieję że w weekend nie będzie mrozu bo chcę wyczyścić silnik zanim założę dolne osłony przed nadejściem zimy.
    OCTAVIA 3 ELEGANCE 2,0 TDI (150KM) DSG + AMAZING+ kiera trójramienna +AMUNDSEN.
  • opsia
    Ambiente
    • 2007
    • 189

Parenaście postów niżej pisałem, ze zamówiłem octavię tour 1.9 TDI (101kM) z pakietem ice+. odbieram ja za parę dni. Po przeczytaniu waszych opini, przewertowaniu wszystkiego o dieslach na forum, oraz innych wiadomości z netu...włosy mi sie jeżą.....dieslem nie da się "normalnie" jeździć??????!!!!!! Myslałem, ze po prostu wsiadam do auta (jeździłem przedtem zagazowanym benzynowcem) i...jadę. A tu okazuje się, że muszę go najpierw rozgrzać( najlepiej z 10 minut), potem mogę nie ruszyc bo mi zgaśnie( trzeba mocniej dodać gazu), przez cała jazdę "muszę" patrzeć na obrotomierz ( bo może mi sie mulić, jak nie zmienie biegów w odpowiednim momencie i obrotach), że są jakieś "turbodziury???, a na koniec jak dojadę na miejsce to nie daj Boże gasić od razu, ale odzczekać też z 10 minut i dopiero go zgasić, bo może mi sie zepsuć turbosprężarka. Może to troche przejaskrawiłem, ale chciałem oddać "atmosferę" jazdy dieslem. A JA GŁUPI MYŚLAŁEM, ŻE WSIĄDĘ I.....POJADĘ??????!!!!!!!! ops: ops: :cry: :cry: :cry: :cry:
    Moja Octavka tyle pali---

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• alfee
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2583

Zamieszczone przez opsia
      A JA GŁUPI MYŚLAŁEM, ŻE WSIĄDĘ I.....POJADĘ??????!!!!!!!!

Dobrze myślałeś :kciukgora
      Alfee
      Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
      Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• Kajtiii
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 291

Z tymi 10 minutami to mocno się zagalopowałeś. Wiadomo nie od dziś że turbina potrzebuje chwilę żeby dotarł do niej olej po uruchomieniu silnika ale nie popadaj w przesadę! W zalezności od temperatury zewnętrznej na której auto stało wystarczy dosłownie 30 sekund i możesz jechać. Wiadomo że nie od razu pedał gazu w podłogę tylko spokojnie, tak jak się jeździ każdym zimnym silnikiem. A po jeździe (ZWŁASZCZA "AGRESYWNEJ") też poczekaj chwilkę aż turbina zwolni obroty (jeśli zgasisz od razu turbina będzie wyhamowywać prawie na sucho) i gasisz silnik.

Krótko mówiąc nie panikuj. Odrobina dbałości o silnik i turbinę odwdzięczy się długą bezawaryjnością

Komentarz

• ravenx3
          Classic
          • 2008
          • 22

Cały diesel...
          Piękna sprawa.
          To jest chyba cała frajda posiadania diesla. Skoro tego nie rozumiesz to faktycznie klekot nie dla Ciebie.

Dodam, że między odpalaniem i gaszeniem jest jeszcze tzw "jazda właściwa" :wink:

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Gwarantuje Ci ze jezdzac nim tak jak do tej pory jezdziles autem to bedzie wszystko dzialac

Znam wiele TDI gdzie NIKT nie wie co to rozgrzewanie, chlodzenie itd i auta radza sobie dzielnie
            Spritmonitor.de

Komentarz

• kowal 2002
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 5161

opsia, ale przecież benzynką też nie cisnąłeś na zimnym silniku ( przynajmniej mam taką nadzieję ), kręciłeś do 5000 rpm, żeby ładnie jechał ( w 1,6 AEE tak po prostu trzeba ) i jakoś nie narzekałeś. Z tym X-minutowym chłodzeniem turbiny to też bez przesady; po normalnej jeździe wystarczy, kilkanaście sekund ( czyli tyle ile potrzeba na zaciągnięcie ręcznego, zgaszenie świateł, wypięcie komórki z uchwytu i wsadzenie do kieszeni, zebranie gratów w rodzaju portfel, teczka itd). Po prostu trzeba się przyzwyczaić, że silnik gasi się dopiero na końcu i tyle...
              Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
              Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• opsia
                Ambiente
                • 2007
                • 189

Jasne, że nie cisnąłem na zimnym silniku, i pewnie się super jeżdzi dieslem, ale napisałem to pod wpływem różnych artykułów na temat jazdy dieslem i stąd moje takie "obawy"

Komentarz

• zurcio
                  RS
                  • 2008
                  • 2046

opsia, no teraz to ładnie przykolorowałeś

dobrze napisałeś:
                  Zamieszczone przez opsia
                  WSIĄDĘ I.....POJADĘ
                  i tak też będzie,

żadne 10 min. przed i 10 min. po ...
                  wystarczy jak będziesz pamiętał o kilku rzeczach (wcale nie takich czasochłonnych) a auto odwdzięczy Ci się bezproblemowym użytkowaniem :wink:
                  Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

mówiłem, że diesel nie dla wszystkich :idea: :twisted: :wink:
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• pantol
                      Elegance
                      • 2004
                      • 754

Kilka lat temu miałem podobne obawy. Zawsze miałem benzyny i diesel był dla mnie czymś co wymyślono dla ciągników rolniczych i statków transatlantyckich :lol:

Teraz po 5 latach posiadania klekota poprostu go lubie i szanuje. W tej chwili nie wyobrażam sobie jazdy benzyną. Powoli myśle o zmianie auta i sam jestem ciekawy na co się zdecyduje ......

Tak więc ciesz się, że bedziesz miał nowego klekota, którego od początku będziesz mógł sobie poprawnie ułożyć
                      Zobaczysz, że TDi to frajda z jazdy ...
                      Zawsze mi się wydaje, że jak dostaje w rure to na początku tego pomruku słysze "słowa silnika" - " ... no już dobra, dobra .... już się zbieram ...."
                      I faktycznie się zbiera .... na tyle, na ile może swoimi 90-cioma konikmi :diabelski_usmiech
                      Jarek "Vinci"

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

w każdym razie, bardzo by było miło i sympatycznie, gdyby opsia jako debiutant właśnie, już po odbiorze auta założył nowy wątek i opisał nam wszystkim swoje wrażenia :idea:
                        liczę na to
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• piotrek_os
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8162
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

opsia, wyluzuj sie. Za jakis czas napiszesz, ze juz o "zapalniczce" nie chcesz słyszec. Teraz zobaczysz przyjemnosc jazdy Tdi. I co bys nie zapomniał o tankowaniu jak Ci przyjdzie na stacje zajezdzac co ok 1000 km.
                          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• hellboyek
                            Drive
                            • 2008
                            • 41

Zamieszczone przez kowal 2002
                            opsia, ale przecież benzynką też nie cisnąłeś na zimnym silniku ( przynajmniej mam taką nadzieję ), kręciłeś do 5000 rpm, żeby ładnie jechał ( w 1,6 AEE tak po prostu trzeba ) i jakoś nie narzekałeś. Z tym X-minutowym chłodzeniem turbiny to też bez przesady; po normalnej jeździe wystarczy, kilkanaście sekund ( czyli tyle ile potrzeba na zaciągnięcie ręcznego, zgaszenie świateł, wypięcie komórki z uchwytu i wsadzenie do kieszeni, zebranie gratów w rodzaju portfel, teczka itd). Po prostu trzeba się przyzwyczaić, że silnik gasi się dopiero na końcu i tyle...
                            Octavia to mój drugi "ropniak" w życiu. Mówiąc najprościej to co kolega kowal napisał, a do tego dodałbym "nie ciśnij gazu w podłogę po odpaleniu", a będzie dobrze.
                            Co do gaszenia silnika. Zazwyczaj słyszałem, żeby odczekać kilka chwil przed zgaszeniem silnika, jeśli dałeś mu wycisk, ale jak napisał kowal2002: gaś silnik na samym końcu, a nigdy Cie nie zawiedzie.
                            Jeżdżę dieslami i nie wyobrażam sobie zmiany na benzynę. NIGDY. Pewnie będziesz miał podobnie, a obawy szybko miną.

Komentarz

• pantol
                              Elegance
                              • 2004
                              • 754

Zamieszczone przez szkoda
                              w każdym razie, bardzo by było miło i sympatycznie, gdyby opsia jako debiutant właśnie, już po odbiorze auta założył nowy wątek i opisał nam wszystkim swoje wrażenia :idea:
                              liczę na to
                              Ja też, taki dzienniczek dzień po dniu .... zwłaszcza w pierwszych dniach.
                              Jestem ciekawy jak będzie pochylona krzywa zadowolenia ...
                              Jarek "Vinci"

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

pamiętaj opsia, teraz zobaczysz w co sie władowałeś: dieslowcy to goście, którzy śmierdzą ropą na kilometr, zakasane rękawy i usmarowane olejem łapy po łokcie, okopcone mordy... sam miód, bagazniki wypełnione częściami zamiennymi, power tape i oleum na dolewki... :!: :twisted:
                                no i siedzą po 10 minut w tych dymiących i trzęsących się na ulicy furach nerwowo paląc ekstra mocnego :diabelski_usmiech
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• opsia
                                  Ambiente
                                  • 2007
                                  • 189

napewno napisze wrażenia z pierwszej jazdy dieslem. Uspokoiliście mnie bardzo. dziekuję Wam!!!

Komentarz

• zpluta
                                    L&K
                                    • 2008
                                    • 1194

Normalnie zaczynam się czuć jak jakiś gorszy ...
                                    :

Komentarz

• satoot
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 525

Re: TDI...i włosy na głowie mi się jeżą....

Zamieszczone przez opsia
                                      Parenaście postów niżej pisałem, ze zamówiłem octavię tour 1.9 TDI (101kM) z pakietem ice+. odbieram ja za parę dni. Po przeczytaniu waszych opini, przewertowaniu wszystkiego o dieslach na forum, oraz innych wiadomości z netu...włosy mi sie jeżą.....dieslem nie da się "normalnie" jeździć??????!!!!!! Myslałem, ze po prostu wsiadam do auta (jeździłem przedtem zagazowanym benzynowcem) i...jadę. A tu okazuje się, że muszę go najpierw rozgrzać( najlepiej z 10 minut), potem mogę nie ruszyc bo mi zgaśnie( trzeba mocniej dodać gazu), przez cała jazdę "muszę" patrzeć na obrotomierz ( bo może mi sie mulić, jak nie zmienie biegów w odpowiednim momencie i obrotach), że są jakieś "turbodziury???, a na koniec jak dojadę na miejsce to nie daj Boże gasić od razu, ale odzczekać też z 10 minut i dopiero go zgasić, bo może mi sie zepsuć turbosprężarka. Może to troche przejaskrawiłem, ale chciałem oddać "atmosferę" jazdy dieslem. A JA GŁUPI MYŚLAŁEM, ŻE WSIĄDĘ I.....POJADĘ??????!!!!!!!! ops: ops: :cry: :cry: :cry: :cry:
                                      Nie przejaskrawiasz.
                                      - Są jeszcze jakieś notlajfy vel notlaufy, dojdziesz do tego czytając forum dalej.
                                      - Później są jakieś łopatki, które mogą być zapieczone.
                                      - Są też kierownice (liczba mnoga!) w sprężarce, i to też może być popsute, albo brudne.
                                      - Są wycia, będziesz słyszał wszędzie wokół siebie karetki pogotowia
                                      - Jest jeszcze wiele innych rzeczy, które doczytasz później wgłebiając się w forum, odkryjesz jeszcze wiele innych rzeczy. A jak nie na forum - to doświadczysz tego wszystkiego na sobie.

Osobiście nie mam nic przeciwko dieslom, a sam - gdyby mnie było stać, i gdyby jeszcze takie silniki robiono - najchętniej kupiłbym Octavię 1 TOUR z silnikiem 1.9 SDI - prosta jednostka, słaba, dla mnie odpowiednia, tania, bez sprężarki, najtańszy z dizli.
                                      Ale - jak wynika z powyższego - na diesla mnie nie stać, i SDI są już tylko w Golfach.

A co do twojego wyboru... Każdy ma (będzie miał), co sobie wybierze, na co się zdecyduje i co sobie kupi/zafunduje. Ze wszystkimi dobrodziejstwami i przekleństwami wynikającymi z zakupu.

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Zamieszczone przez zpluta
                                        Normalnie zaczynam się czuć jak jakiś gorszy ...
                                        nie, no, też się możesz usmarować i siedziec w aucie bez sensu jak chcesz :diabelski_usmiech
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• pantol
                                          Elegance
                                          • 2004
                                          • 754

Zamieszczone przez opsia
                                          napewno napisze wrażenia z pierwszej jazdy dieslem. Uspokoiliście mnie bardzo. dziekuję Wam!!!
                                          Jak ja kupowałem to nie miałem takiego wsparcia :twisted: Wszyscy benzynowcy w około opowiadali mi historie w stylu naszego kolegi szkody :diabelski_usmiech ale byłem twardy i z perspektywy 5,5 roku mogę Ci powiedzieć, że nie żałuję i był to dobry wybór. Każdemu życzę, aby po takim czasie mógł powiedzieć to samo o zakupie swojego autka!
                                          A w bagażniku mam olej na dolewki :P
                                          Jarek "Vinci"

Komentarz

• JOY
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 641

Zamieszczone przez szkoda
                                            nie, no, też się możesz usmarować i siedziec w aucie bez sensu jak chcesz
                                            :szeroki_usmiech

Zamieszczone przez pantol
                                            A w bagażniku mam olej na dolewki
                                            To można zakupić 10cioletnią corsę, jak mój kolega i on wozi w bagażniku:
                                            olej na dolewki, płyn do chłodnicy - bo ucieka, płyn do spryskiwaczy - bo zużywa, a od tygodnia zapasowy aku - bo zdycha. Acha też ma dizla :diabelski_usmiech

Komentarz

• Sarrazin
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 151

A u mnie w rodzinie, odkąd tylko pamiętam było TDI. Paski, Golfy, A3ki, w firmie dostawcze LTki, no a teraz sam jeżdżę Octavią. Benzyna się nie umywa
                                              1.9 TDi ASV - seria, Φ 5,5l/100km

Komentarz

• Ziomal
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 5841
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Sarrazin
                                                Benzyna się nie umywa
                                                Ciekawe , bo nie dawno się zastanawiałeś na Passatem W8 :lol:
                                                Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Dig Dug
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 1306
                                                  • Seat

Do diesla trzeba sie przyzwyczaic i tego trzymac. Nie powinno sie uzytkowac diesla i benzynowa na zmiane.

W sytuacji jak jezdzi sie jednym i drugim to mozna sie przekonac, ze diesel to nie takie cudo. Za wyjatkiem mniejszego spalania w codziennym uzytkowaniu nie ma wiekszych efektow pozytywnych, a sa pewne negatywne, ktore moga denerwowac - nagrzewa sie dluzej, jest duzo glosniej, trzeba wachlowac biegami, mozna go udusic na starcie, a do tego turbo dziura.

Ja mialem ostatnio diesla (myslalem ze przesiade sie na niego), ale wymieklem. Po prawie 2 latach rownoczesnego uzytkowania przekonalem sie, ze benzyna mimo wszystko jest przyjemniejsza w codziennym uzytkowaniu.
                                                  Była O1 jest F2.

Komentarz

Pracuję...